Waterkering

i-Lent

Het klimaat verandert, waardoor rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. Om overstromingen te voorkomen geeft het Rijk op meer dan 30 plaatsen meer ruimte aan de rivieren. Deze maatregelen langs de IJssel, Lek, Maas en Waal vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier/

Ruimte voor de Waal Nijmegen is één van die maatregelen. De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht en vernauwt zich hier bovendien in de vorm van een flessenhals. In 1993 en 1995 was goed zichtbaar dat de rivier daardoor bij hoogwater kan overstromen. Om de bewoners te beschermen tegen de kracht van het water zijn rivierkunduge maatregelen noodzakelijk.

Na een uitvoerige maatschappelijke discussie is door de landelijke politiek besloten om de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts te verleggen. Zodoende komt er ruimte om een nevengeul voor de Waal aan te leggen. Deze nevengeul biedt bij hoogwater extra capaciteit voor de waterafvoer zodat minder opstuwing optreedt.

Voor Nijmegen betekent het ook een grote ruimtelijke ingreep in het hart van de stad. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul ontstaat een langgerekt eiland in de Waal. Dit eiland komt te liggen pal tussen de historische binnenstad op de zuidoever en het nieuwe stadsdeel Waalsprong op de noordoever. Het eiland en de nevengeul vormen samen een uniek rivierpark dat zal worden ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten.

De oplossing is ingrijpend, maar duurzaam. De gemeente is trots dat ze een plan heeft gemaakt waarin veiligheid en versterking van de ruimtelijke kwaliteit verenigd zijn. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer i-Lent.

Ook Jacbo heeft haar steentje bijgedragen aan dit waterweg-project “I-LENT” door palen als grondverbetering en waterkering aan te brengen. Hiervoor is Jacbo diverse keren op dit project verschenen met meerdere boorstellingen, in opdracht van de Combinatie Dura Vermeer Infra – Ploegam.

project op website Ruimte voor de Waal

Adres

Postadres: 
Postbus 289, 4900 AG OOSTERHOUT

Bezoekadres: 
Rederijweg 23, 4906 CX OOSTERHOUT

Contact

telefoon:  +31 162 42 22 56
fax:            +31 162 43 21 62

e-mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons