NAVO

NAVO HOOFDKWARTIER
Direct tegenover het oude gebouw in Evere, in het noordoosten van Brussel, ontstaat op een oppervlakte van ongeveer 40 hectaren de veelbesproken nieuwbouw van het NAVO hoofdkwartier. Met dit bouwproject moet de nodige ruimte geschapen worden voor de belangrijke taak van de NAVO om de communicatie tussen de lidstaten en de rest van de wereld te ondersteunen. Na talrijke behoefteanalyses en haalbaarheidstudies werden de structurele, technische en veiligheidsspecifieke vereisten aan de nieuwbouw gedefinieerd en op basis daarvan werd in 2003 een aanbesteding voor architecten uitgeschreven. Het winnende ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill (SOM) en Assar werd nogmaals aan een gedetailleerde controle en bewerking onderworpen. De uitvoeringsplanning werd eind 2008 afgewerkt. Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkwartier voorziet ongeveer 190.000 vierkante meter kantoren, conferentiezalen en ontspanningsmogelijkheden en biedt de delegaties van de 26 (weldra 28) lidstaten zowel afgeschermde, op ambassadeniveau uitgeruste ruimtes als gemeenschappelijk gebruikte, communicatieve zones.
In naam van de NAVO heeft minister van Defensie Pieter De Crem de bouw van het nieuwe hoofdkwartier toegewezen aan de THV BAM Alliance. De werken starten begin oktober 2010 en zouden voltooid moeten zijn tegen midden 2015. Het nieuwe hoofdkwartier zal 250.000 m² bruikbare oppervlakte omvatten, verspreid over 7 verdiepingen. Naast 120.000 m² kantoorruimtes zullen de 4.500 NAVO-werknemers er ook gebruikmaken van een conferentiecentrum met moderne vergaderzalen, media- en restaurantfaciliteiten, een bank, installaties voor sport en ontspanning, een personeelscentrum, een technisch gebouw voor de energievoorzieningen, magazijnen en werkplaatsen. In het ontwerp van de gebouwen besteedden de architecten bijzondere aandacht aan veiligheid, flexibiliteit, duurzaamheid, functionaliteit en kostenbeheersing. Het gebouw wordt een streng, sober en functioneel gebouw van een redelijk comfortniveau, met modulaire en aanpasbare ruimtes die systematisch heringericht en/of uitgebreid kunnen worden.
 
In onderaanneming van de THV BAM Alliance verzorgt JACBO de paalfundering voor het nieuwe hoofdkantoor van de NAVO. Er worden ca. 2.500 st. schroefpalen aangebracht. Hiervoor heeft JACBO de gevraagde rekennota’s opgesteld en op basis daarvan wordt er tussen de 30.000 en 40.000 m1 paal geïnstalleerd, in diameters varierend van 420 tot zelfs 1.200 mm. Om dit binnen de beoogde planning te realiseren worden er 2 tot 4 (grote) boorstellingen ingezet.
Ter controle van de draagkracht worden er door JACBO 128 st. (statische) proefbelastingen uitgevoerd, tot zelfs 700 ton.
Voor dit (niet alledaagse) project is er door JACBO een special projectteam opgericht en worden er meer dan 25 st. zware machines ingezet.

Meer artikelen...