Ecoduct

Ecoduct De Mortelen

Midden in provincie Noord-Brabant ligt het Groene Woud, een unieke aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden. Het spoor tussen Eindhoven en Boxtel loopt hier dwars doorheen. ProRail bouwt daarom een nieuw ecoduct. Zodat de dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere kunnen.

Hart van het Groene Woud
Het nieuwe ecoduct, zo’n 50 meter breed, komt te liggen midden in het Groene Woud. Het verbindt de kernnatuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal weer met elkaar. Daarmee is het een belangrijke ecologische impuls voor het gebied.

Van herten tot salamanders
Naar verwachting zullen vooral edelherten het ecoduct gaan gebruiken. Maar ook andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen.

Planning
De aanleg van het ecoduct is in januari 2018 gestart. In het voorjaar van 2019 plaatsen we de liggers over het spoor. Begin 2020 is de natuurbrug klaar.

Het ecoduct is onderdeel van het regionale programma Kloppend hart van het Groene Woud. De aanleg wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. Ook de provincie Noord-Brabant investeert in het ecoduct.


Jacbo heeft in opdracht van BAM Infra uit Gouda totaal 296 stuks palen Ø 800 mm in lengte variërend tussen de 7 en de 16 m1 aangebracht, waarbij er korven 8 - 12 Ø 20 mm met een lengte van 8,0 m1 onder een schoorstand van 8:1 geplaatst dienden te worden. Dit was een hele uitdaging, maar door vernuftige technische oplossing en inzet van het juiste hulpmaterieel verliep de uitvoering probleemloos.

Nog een uitdaging was de bereikbaarheid van het bouwgebied. Speciaal voor dit project is er door BAM Infra een weg door het bos aangelegd van een kilometer lang. Het was een ingewikkelde puzzel om al het materieel en grondstoffen op de plaats van bestemming te krijgen. Dit ging gefaseerd om de natuur niet teveel te belasten.

Na oplevering van de 110 st. palen aan de Oostzijde in maart 2018 kwam er een kink in de kabel, getuige de volgende persberichten:


Treinloos weekeinde voor de bouw van natuurbrug De Mortelen

BOXTEL/BEST -Het treinverkeer tussen Vught en Eindhoven en Tilburg en Eindhoven ging op 11 en 12 mei 2018 helemaal plat. Bij natuurbrug De Mortelen tussen Boxtel en Best worden dan de betonnen liggers op de landhoofden gelegd.

De liggers zijn wel anderhalve meter hoog en wegen 66 ton en steunen aan weerzijden op fundamenten met daaronder in totaal 226 Mortelschroefpalen.


Forse tegenslag voor bouwers natuurbrug De Mortelen: pas in 2019 komen de liggers over het spoor

BOXTEL/BEST - Forse tegenslag voor de bouw van de natuurbrug De Mortelen. Het lukt niet meer om de grote betonnen liggers boven het spoor te bouwen in

De tegenslag zit hem vooral in nieuwe wetgeving die BAM Infra er toe bracht om alsnog een milieu-effectrapportage (mer) te volgen voor een ontwateringsvergunning bij een defensie-pijpleiding naast het spoor. ,,Dat gaf in de werkplanning al flink wat buikpijn. Maar toen kwam ook nog boven water dat een van de aanvoerroutes voor zwaar materieel eigelijk niet geschikt is. Daardoor moesten we opnieuw aan tafel met drie omliggende gemeenten. Toen viel de strakke werkplanning die tot juli 2018 (buitendienststelling van het spoor) was gemaakt als een kaartenhuis in elkaar", vertelt Camiel Meijneken, projectmanager bij ProRail.


Uiteindelijk zijn de resterende 116 st. palen aan de Westzijde met een “pauze” van ruim een half jaar in oktober 2018 opgeleverd

Adres

Postadres: 
Postbus 289, 4900 AG OOSTERHOUT

Bezoekadres: 
Rederijweg 23, 4906 CX OOSTERHOUT

Contact

telefoon:  +31 162 42 22 56
fax:            +31 162 43 21 62

e-mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons