Appartementen

Sphinx-Jongen

“Omdat de diepsonderingen allen strandden in het vastgepakte grindpakket (maximale sondeerdiepte bedroeg tot NAP + 37,4 m) zijn in totaal 18 van de geplande 22 zware slagsonderingen uitgevoerd om de ondergrond dieper te verkennen. In hoeverre er mogelijk nog puin of funderingsresten in de ondergrond aanwezig zijn, is ons niet bekend. Wel is een tekening toegevoegd in bijlage 1 (tweede tekening) waarop de oude vestigingswerken over de huidige plattegrond zijn geprojecteerd. Hieruit blijkt dat ter plaatse van blok 5 en het meest westenlijke deel van blok 6 de oude vestigingswerken hebben gelegen. Of en in hoeverre hier nog verblijfselen (obstakels, muren, andere zaken) van in de grond zitten is niet bekend. Van diverse locaties in Maastricht is bekend dat bij ontgravingen tot op de mergel in dit pakket ook materiaal met een diameter groter dan 63 mm voorkomt zoals stenen en mogelijk zwerfkeien. Hoewel niet fysiek aangetroffen tijdens voorliggend onderzoek kan niet worden uitgesloten dat dit materiaal ook hier aanwezig is.”

De palen zullen zeker bij het niveau van NAP + 36,0 meter enkele meters door het plaatselijk zeer vastgepakte grindpakket moeten worden gezet. De boormotor dient derhalve, in combinatie met het gewicht van de stelling, voldoende capaciteit te hebben om de avegaar op diepte te brengen en ook weer te kunnen trekken. Wij adviseren om een funderingsbedrijf met voldoende ervaring met deze grondslag in de hand te nemen. Zie ook het hoofdstuk inzake stenen, zwerfkeien en silex.”

 Jacbo was dus vooraf gewaarschuwd door bovenstaande passages in het funderingsadvies van Geonius (rapport nr. GA170357.R01 V3.0). En dit bleek niet voor niks. Ook tijdens de uitvoering van de palen werden er problemen ondervonden, waardoor boren snel versleten, kleppen afbraken en er dus tussentijds opgelast moest worden en van boren moest worden gewisseld.

Vanwege het “zware boorwerk” hadden wij onze opdrachtgever Bouwbedrijf Jongen BV uit Landgraaf ook gewaarschuwd voor mogelijke paalmisstanden, maar in de praktijk bleek dit mee te vallen. Uiteindelijk zijn er 760 st. palen met een totale lengte van 5.735 m1 aangebracht, waarvan hiernaast een deel van het palenplan.

Heemstede

Spaarnelicht bestaat uit twee hoogwaardige appartementengebouwen aan het Spaarne in Heemstede op de locatie van het voormalige ziekenhuisterrein. Spaarnelicht is een ontwikkeling van VOF aan het Spaarne. In deze VOF werken Slokker Vastgoed en Synchroon samen.

Met een gemiddelde van ruim 20 st. palen per dag zijn er in totaal 306 st. palen Ø 500 en Ø 600 mm lang 22 m1 met een totale verwerking van 1.900 m3 beton aangebracht. Zoals te zien op de doorsnede zijn alle palen, o.a. vanwege de waterhuishouding, geïnstalleerd vanaf het bestaande maaiveld. Pas later werd de onderkelderde bouwkhuip ontgraven en werden alle palen ca. 2 m1 gesneld. Hiervoor werden er lange korfwapeningen toegepast, zodat er na het snellen van de palen voldoende korflengte in de palen zou overblijven.

Utrecht

In opdracht van Adriaan van Erk Bouw heeft Jacbo Nederland bv 216 st. palen geïnstalleerd voor de 154 appartementen Willem Dreeslaan te Utrecht.  Deze palen, verdeeld over 2 blokken en in 3 diameters Ø350, Ø450 en Ø500 zijn in een kleine 3 werkweken geïnstalleerd.  De grootste uitdaging tijdens de uitvoering van dit project waren de vele bestaande heipalen welke in de ondergrond aanwezig waren.  In totaal is er in dit project ca. 600 m3 beton gebruikt en ca. 13.700 kg wapeningstaal.

's-Hertogenbosch

Een gedraaide toren die hoog boven de stoep een meter of twaalf uitkraagt en waar elke verdieping trapsgewijs verder uitspringt. Dat is het meest opvallende element van UPSTAIRS. Architect Geert Bosch van HilberinkBosch Architecten ontwierp een gebouw dat een stoere uitstraling combineert met een warme sfeer. “Er hangt straks echt wel iets in de lucht. Het wordt een markant, spannend en stoer gebouw. Ik heb UPSTAIRS zo ontworpen dat het geheel uit voorgevels bestaat. Door de ideale ligging op een hoek is het van alle kanten goed te zien. Zelfs van iets hoger af, als je op de Paleisbrug staat. DESIGNED BY BOSCH Daarom heb ik ook overal voor hetzelfde materiaal gekozen. UPSTAIRS wordt vooral uit lichte bakstenen opgetrokken. Er worden verschillende formaten steen gebruikt en de horizontale betonranden krijgen een ribbelreliëf. Het ontwerp en de uitstraling van het gebouw passen perfect in het eigentijdse Paleiskwartier.”

De fundering van UPSTAIRS bestaat uit 128 stuks mortelschroefpalen met een diameter van 550 mm, lang 14,80 m1. Omdat de bouwput vooraf niet ontgraven kon worden vanwege de waterhuishouding, de relatief beperkte afmetingen van de bouwput en de slechte grondgesteldheid op kelderniveau zijn de palen geïnstalleerd vanaf een hoger gelegen werkniveau op 5,80 m1 + NAP, wat overeen kwam met het bestaande maaiveld-niveau. Achteraf zijn de palen door de hoofdaannemer gesneld tot het gewenste afwerkniveau.

Tijdens het boren van de palen werd veel puin aangetroffen en zelfs een groter obstakel in de ondergrond, waardoor de avegaar werd beschadigd. Er werd zelfs nog een oude weg in de ondergrond aangetroffen, op zo’n 50 cm diepte.

Bergen op Zoom

Hof van Asselbergs is een modern woonpark tegenover het station van Bergen op Zoom. De nieuwe invulling voor de voormalige busremise en het achtergelegen sportterrein bestaat uit 63 appartementen en 17 levensloopbestendige eengezinswoningen. Door optimale isolatie, energiezuinige all-electric installaties en PV-panelen op de daken zijn de appartementen Nul op de Meter (NoM). Opvallend aan het ontwerp is dat het oude kantoor van de busmaatschappij geïntegreerd is in de nieuwbouw. Samen met een passende historiserende architectuur van de nieuwbouw door Mulleners+Mulleners sluit het Hof van Asselbergs goed aan bij de historische omgeving.

Voor de fundering van Hof van Asselbergs zijn er 478 st. palen aangebracht in de diameters van 350 mm en 450 mm met een variabele lengte. Gezien de oude funderingsresten in de ondergrond, welke groot onderdeel vormen van de totale beleving, is er extra zorg besteed aan het ontwerp, waarbij de palen soms zeer dicht op de funderingsresten zijn gesitueerd.

In verband met het ontgraven van de palen zijn deze gewapend met een extra hartstaaf van 7,0 m1

Wassenaar

Van BAM Wonen Rotterdam kreeg Jacbo de opdracht om 254 palen met een gemiddelde lengte van 19,5 m1 (totaal ca. 5 km paal) te installeren. De realisatie hiervan vond plaats tussen 05/03/2018 en 16/03/2018. Onder deskundig toezicht van Brem funderingsexpertise werden we helaas geconfronteerd met de nodige schade aan ons materieel door in de ondergrond aanwezige obstakels. Boorpunten van de avegaar braken af en er moesten vervangende boren aangevoerd worden. Uiteindelijk konden alle palen toch naar tevredenheid geplaatst worden.

Op advies van Jacbo en Brem werd, om schade aan vers geformeerde palen te voorkomen, een werkwijze gekozen om de palen Ø 450 mm h.o.h. 1,50 m1 (=3,33 x de paaldiameter) direct na elkaar te installeren, zonder tussentijd. Dit was afwijkend van hetgeen er in de “richtlijnen” wordt vermeld, namelijk dat palen h.o.h. < 4 x D met een tussentijd geïnstalleerd dienen te worden. Tijdens de uitvoering werd deze werkwijze gemonitord door Jacbo en Brem en werden er visueel geen anomalieën waargenomen. Toch bleek deze werkmethodiek, na oplevering van de palen, voor het bevoegd gezag niet acceptabel. Daarom werd BMned ingeschakeld om ter controle de nasonderingen te beoordelen en proefbelastingen (StatNamic) uit te voeren. Gelukkig bleek hieruit dat de palen ruimschoots voldoen.

Burgh-Haamstede

Naast het bestaande zorgcentrum Duinoord in Burgh-Haamstede zijn zes groepswoningen met ieder zeven kamers gerealiseerd. Daarnaast werden twaalf appartementen gebouwd voor mensen met een lichamenlijke beperking en er komen nog eens 53 drie-kamerappartementen.
In de volgende fase worden 33 koopappartementen gebouwd en de nieuwbouw wordt afgesloten met een derde fase met 24 koop en huurwoningen gebouwd.
Maar liefst 501 stuks palen in diverse diameters en met een lengte van 20 m1 werden er aangebracht voor de bouw van deze appartementen en 6 woongroepen Duinoord in Burgh Haamstede. Jacbo werkte hier in opdracht van Bouwgroep Peters uit Middelburg.

Adres

Postadres: 
Postbus 289, 4900 AG OOSTERHOUT

Bezoekadres: 
Rederijweg 23, 4906 CX OOSTERHOUT

Contact

telefoon:  +31 162 42 22 56
fax:            +31 162 43 21 62

e-mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons